pondelok 30. marca 2009

Cesta casom 2400 rokov vzad...

Po 4hodinovom spanku sme sa s Idou vybrali na nas v poradi druhy vylet. Povodny plan nam pre nedostatok info na webe padol, zato sme sa vcera vecer peeekne presli az na koniec mesta a mierne stratili pri hladani mora cestou spat (vysledok: zatvoreny car rental office a zapalena zila na nohe)... Ale ako vravi moja babka, treba sa uspokojit (babi, pozdravujem Ta :))!

Staroveka Pella, kedysi hlavne mesto Macedonie, bola zalozena roku 410BC kralom Archelaom. V roku 356 sa tu narodil Alexander Velky a neskor ho tu vychovaval Aristoteles. Prekvitajuce mesto vsak zasiahlo v polovici 1.storocia BC silne zemetrasenie a uplne ho znicilo. Dnes uz zo zvyskov davnej slavy mozno rozoznat len hlavnu cestu, agoru, 12izbovu vilu s 3 nadvoriami a kralovsky palac. Krasne su ale kamienkove mozaiky z roku 300BC v miestnom malom muzeu – Dionyzos jazdiaci na leopardovi a Lov levov.











Cele nalezisko je obklopene poliami a v blizkosti su len 2 male dediny – Pella a Nea Pella (kto by to bol povedal...:). Vedie k nemu jedna hlavna cesta, na ktorej nie je zastavka autobusu. Tento problem sme vyriesili vskutku svojrazne – nanominovali sme sa do bulharskeho autobusu plneho turistov, netusiac, ze nas vylozia na periferii mesta, v strede dialnice! :):) Kracali sme po krajnici a netusili, kde vlastne sme. Napad vziat to stopom skoncil v momente, kedy sa pristavil prvy Grek – hodili sme siroky usmev, odkyvali mu papa a slapli do kroku. :) Po polhodke prefrcal okolo mestsky bus, znak bliziacej sa civilizacie a vsetko sa dobre skoncilo... Oslavili sme to cokoladovo-bananovou krepkou a popri mori, sledujuc hrozivo rastuce meduzy, sa vratili na intrak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára