utorok 31. marca 2009

Dnes je skvely den...

Preco?

Po prve:
Dostala som oneskoreny darcek k meninam! Ma 750stran a vola sa Contemporary Orthodontics 4th Edition. Je to posledne vydanie najlepsej publikacie z odboru ortodoncie, stoji 190USD, toto je original PDF verzia...
Dakovat mozem Arielovi = zubar z Izraela (Bersheba), robi si tu postgradualne studium, vraj na naj klinike v EU - noo, je pravda, ze Ortho je na AUTH na uzasnej urovni - je tu uz treti rok, doma ho caka manzelka a 4rocny syncek:) Inak je velmi mily a ochotny, uz sme prebrali aj moje cesty po Svatej zemi :):)

Po druhe:
Kupila som si listok na autobus z Istanbulu + bookla este jednu noc...
tiez listok na vlak Thessaloniki-Atheny a spat + bookli sme si s Idou hotel pod Akropolou...

Po tretie:
Rano som si nasla sms, ze kamaratke sa narodil zdravy syncek... a poobede mi prisla prekrasna pohladnica s prianim k meninam. Dakujem Mima :)

...nooo, nebyt toho, ze mam nadchu a bolavu opuchnutu nohu, bolo by to dokonale! :):):)

ps: dnes sme sa zoznamili s tym symposom na chire, vola sa Vassilis a je gay...

pondelok 30. marca 2009

Cesta casom 2400 rokov vzad...

Po 4hodinovom spanku sme sa s Idou vybrali na nas v poradi druhy vylet. Povodny plan nam pre nedostatok info na webe padol, zato sme sa vcera vecer peeekne presli az na koniec mesta a mierne stratili pri hladani mora cestou spat (vysledok: zatvoreny car rental office a zapalena zila na nohe)... Ale ako vravi moja babka, treba sa uspokojit (babi, pozdravujem Ta :))!

Staroveka Pella, kedysi hlavne mesto Macedonie, bola zalozena roku 410BC kralom Archelaom. V roku 356 sa tu narodil Alexander Velky a neskor ho tu vychovaval Aristoteles. Prekvitajuce mesto vsak zasiahlo v polovici 1.storocia BC silne zemetrasenie a uplne ho znicilo. Dnes uz zo zvyskov davnej slavy mozno rozoznat len hlavnu cestu, agoru, 12izbovu vilu s 3 nadvoriami a kralovsky palac. Krasne su ale kamienkove mozaiky z roku 300BC v miestnom malom muzeu – Dionyzos jazdiaci na leopardovi a Lov levov.











Cele nalezisko je obklopene poliami a v blizkosti su len 2 male dediny – Pella a Nea Pella (kto by to bol povedal...:). Vedie k nemu jedna hlavna cesta, na ktorej nie je zastavka autobusu. Tento problem sme vyriesili vskutku svojrazne – nanominovali sme sa do bulharskeho autobusu plneho turistov, netusiac, ze nas vylozia na periferii mesta, v strede dialnice! :):) Kracali sme po krajnici a netusili, kde vlastne sme. Napad vziat to stopom skoncil v momente, kedy sa pristavil prvy Grek – hodili sme siroky usmev, odkyvali mu papa a slapli do kroku. :) Po polhodke prefrcal okolo mestsky bus, znak bliziacej sa civilizacie a vsetko sa dobre skoncilo... Oslavili sme to cokoladovo-bananovou krepkou a popri mori, sledujuc hrozivo rastuce meduzy, sa vratili na intrak.

Bar Kohili – lets have a celebration by the sea!

Znie to priam neuveritelne, ale po mesacnej pauze som v sobotu vecer nakopla svoj spolocensky zivot a prvykrat vyrazila s Idou a Annetou do nocnych Thessalonik. Dovodom bola oslava Idinych narodenin a mojich menin, lebo pre Grekov su oba sviatky rovnako dolezite. Anneta mi darovala krasny prsten, sa z neho velmi vytesujem!

Posledne dni sa pocasie umiernilo, oteplilo sa a prestalo fukat, takze centrum po zapade slnka oziva, plni sa ludmi a zabava vrcholi okolo 4hodiny rannej.
My sme v mainstream bare Kohili na paralii zostali len do 2hod – setrila som hlasivky, bubienky aj penazenku :) Pitie je tu sialene drahe, miesany kokteil za 2-3nasobok nasich cien. Ale ta atmoska stoji za to...

V susednom bare sa vcera konala Depeche Mode Party, ale bolo tak natrieskane, ze sme len postali vonku pri vode. oprete o zabradlie a dalej sa presli nocnym mestom...
Apropo, napadne sa to zacina podobat na Erasmacky zivot! :):)

...

Campus Aristotle University je vskutku skvostny...
vsimnite si papierovy dekor na plote, farebne prevedenie vonkajsich stien budou, internetovy vozen ci prakticke vyuzitie chodniku, ked je prave cesta vedla blokovana...
A teraz pocas strajku pribudol napis na Administration building
"Spojme sa v boji s Κonstantinou Κοynebou, nech odvsadial a najma z AUTH zmiznu developeri!"
(pozn. - Bulharka K.Koyneba bolovala za lepsie podmienky a zvysenie platov...napadli ju a splechli jej do tvare kyselinu)




štvrtok 26. marca 2009

Anarchia!

Posledne dni nas najviac vystavuju problemy s Erasmus Officom (rozne vybavovacky a deadline na zaslanie Learning Agreementu). Sidli totiz v budove, ktoru pred vyse tyzdnom obsadili a uzavreli strajkujuci studenti! Z prisne dovernych zdrojov sa nam podarilo zistit, ako to vlastne na Aristotle University bezi... Vraj ju celkovo riadia studenti a strajky su pravidelne a dlhodobe, zvacsa od zaciatku semestra az po skuskove obdobie, nik sa tu tomu moc necuduje. Ziadaju viac volna, lepsi pristup pedagogov, menej skusok, viac vyhod... no krasa, uprimne si neviem predstavit, co by sa muselo stat, aby studenti u nas na UK mali zdarma obedy a vecere, vstupy do vsetkych pamiatok v krajine, dennu ponuku 25 sportovych aktivit, 70minutovy prestupny listok na MHD za 0,25eura a 30% zlavu na vsetky busy, vlaky, lode... a toto je len bezny strajk, ale ked tu boli nepokoje kvoli smrti toho studenta, campus bol cely zavrety (s vynimkou nemocnice), polka obchodov v mesta mala vraj rozbite okna a kde-tu nejaky vyhorel...
Αγαπω Ελλαδα (milujem Grecko) - krajinu, ktora dala svetu demokraciu, krajinu neobmedzenych moznosti a len trosku obmedzeneho postoja k nim. Kam sa hrabe Amerika!?
Závislosť od chirurgie...

S Idou sme prepadli novej vasni, pobytu na operacke!
Sprvu boli moje pocity velmi zmiesane, to kvoli otrasnym spomienkam z praxe na Antolskej. Ako ked chcu klaustrofobika nacpat do vytahu, no zvladla som to rychlo, bez ujmy na zdravi...:)
Opat opakujem, ze grecki lekari su voci nam nesmierne mili a ochotni. Dr. Paramythiotis nas dostal na starost na vseobecnej chire. Mali sme tam tyzdenne travit cca 4hodiny, ale uz sme si to natiahli na 6hod + ak sa da, skocime aj na ORL operacku! Zato sme vyskrtli Maxillofacialnu chirurgiu (vysvetlenie: to je predmet, ktory som si zvolila omylom, u nas je naplnou 5.rocnika a hlavne, nic moc sa tam posledne nekonalo).
Co je na vseobecnej chire take uzasne?? Uplne vsetko! Mozeme sa volne pohybovat po salach a nazerat do operacneho pola zo schodika ponad plece operatera. Ziadny metrovy odstup, ziadne sterilne rukavice. Ani len hodinky ci prstene si nemusim dat dole a mam nalakovane nechty :). Anesteziologovia nam vzdy vsetko vysvetlia. Vladne pokojna atmosfera bez nadavok (nezvyk)! Ida mi rozpravala, ze ked minule zostala na sale cez obed, operateri trsali a spievali „This is the end, my friend“ a na zaver si dali rychlostnu sutaz v siti :):):) Pripady su tiez zaujimave a neobvykle: vybratie praveho laloka stitnej zlazy, amputacia palca, 3.revizia brusnej dutiny po septickej peritonitide (tam nam na zaciatku nebolo vse jedno...), odstranenie hemoroidov, varixov DK, zavedenie podkozneho permanentneho katetru, atd. Taketo by sme doma nikdy nezazili... Jedinym rusivym momentom je jeden mlady lekar s uzasnym „greckym profilom“ – ako tie mramorove anticke sochy... ale po dokladnej uvahe, sme sa s Idou zhodli na tom, ze dlha koncentracia pohladu na operacne pole by mohla navodit kratku stratu vedomia s padom v danom smere. Mozog sa tomu snazi predchadzat a hlada aj inaksi pevny bod... :)


utorok 24. marca 2009

Υμνοσ , o (piesen)

Posielam song, co sme sa ucili na grectine...
nech sa aj vy trochu vzdelate a iste si zamilujete grecku hudbu :):)

http://www.youtube.com/watch?v=PBAg10F7CPw

Je to uz stara piesen, ale celkovo tu leti POP, "Greek-american Idols" a riadne vychodne ladene rytmy (co prinavracia spomienky na Turecko a Egypt...:)

piatok 20. marca 2009

Χαιρετε!

Καλιμερα σασ.
Με λενε Αλενα, ειμαι απο την Σλοβακια, ειμαι Σλοβακα.
Μιλαω σλοβακικα, αγγλικα, γαλλικα και λιγο ελληινικα κι γερμανικα.
Εμαι φοιτητρια στο Πανεπιστημιο τησ Θεσσαλονικησ. Εδω μαθαινω οδοντουατρικη και ελληνικα. Εγω δε δουλευω.
Δεν ειμαι παντρεμενη. Δεν εχω αδελφια και εχαδελφια.
Γεια σασ.

To je vsetko, co viem zatial povedat a s malou pomocou aj napisat...
Tak sa vytesujem... :):)

utorok 17. marca 2009

Veroia... nas prvy vylet!

Prvy spolocny vylet Erasmakov sme zapocali skorym vstavanim v krasne nedelnajsie rano... na AS sme vsak zistili, ze niekto zle opisal casy busov, co nam vytvorilo 45minutovu gap... cesta do Veroie, najvacsieho mesta regionu (48000 obyvatelov:) trvala 1.5hod... tu to vsak nabralo na vaznosti: niekto iny pre zmenu zle zistil casy busov - nas spoj do Verginy na Macedonske kralovske hrobky sa nekonal!!
Poucenia dna: po prve - na nikoho sa nespoliehaj a vse si sam precheckni!
po druhe - nesetri peniaze ale nervy a pozicaj si auto!!
Zaverecne plus = archeologicke muzeum bolo z nezistitelnych pricin zavrete...
Existuje tu vseobecna odpoved na otazku "Preco?" a tou je "Lebo Grecko!" :):)
Ale potom to uz bolo len lepsie a lepsie... pozreli sme Muzeum byzantskeho umenia v starom zrekonstruovanom mlyne, Pavlov oltar, stare opevnenia, mesitu a asi 3/4 z celkovych 50kostolikov zo 17.a18.storocia... Veroia sa vola tiez "Maly Jeruzalem", ale vacsina tychto stavieb skor pripomina stodoly :) tak to popisuje aj moj sprievodca, ale clovek pochopi, az ked to vidi na vlastne oci :) cely pobyt nam krasne sprijemnil obed v miestnej restike (vyber: najviac Grekov + najvacsi hluk = zarucene dobre varia), dala som si sepiu na vine so spenatom...
odchod az o 18:30, iked to len ja s Idou, Cesi sa vratili o 2hodky skor...







Uz ma zmaha unava...

Tot moj rozvrh! Pekne, ze? Lepsie ako doma...



Takto teda vyzera zubarsky Erasmus!!
Budicek 6:30, pomarance, 45min chodza na campus, cvika, obed, cvika, kniznica, net, vecera, 45min chodza na intrak, kava, sprcha, postel... circle of my student life!:)

Pri takom dennom stereotype sa treba obcas z chuti zasmiat... ked prave nie je comu, pomozu aj obycajne mena greckych profesorov ako Tsiropoulos, Pissiotis, Papadopoulos, Fachantidis, Chrysandidis, Nicolaidis, Paramythiotis, Hatzikyriakos, Tsoukalas, Karabouta, Natsinas, Koliniotou, Naoumidi... Moje naj su Economides, Kolokotronis a Papapolychroniadis :)
Ale netreba dufat v dlhodobu euforiu, grecka dezorganizacia ju rychlo odstrani – posledne mi na moju prosbu presunut ma na grectine do inej skupiny napisali nieco typu „Neda sa! Jedine ak sa na vymene dohodnete s niektorym studentom. A to este dnes. Do 14:30.“ Poslali mi to 10:30 a na net som sa dostala o 17hod... Noo, nepotesilo, ale rozhodne ma to vzpruzilo... :)
Nastastie sa vse na poslednu chvilu vyriesilo...

...









Thessaloniki

Druhe najvacsie mesto Grecka zalozil roku 316 BC Kassandros a pomenoval ho po svojej manzelke, sestre Alexandra Velkeho.
V roku 146 BC ho Rimania vyhlasili za hlavne mesto provincie Makedonia Prima.
Prave tu zacal apostol Pavol prvykrat hlasat krestanstvo (50AD) a rimsky vojak Demetrius sa stal ako mucenik vecnym patronom mesta (303AD).
Roku 395 AD sa po Konstantinopole stalo druhym najvyznamnejsim mestom Byzantskej rise.
Turci ho dobyli v roku 1430 a v ich podruci zostalo az do roku 1912!
Dnes je zivou kosmopolitnou metropolou s najvacsou greckou univerzitou, medzinarodnym obchodnym vystaviskom, bohatym kulturnym dianim a mnohymi majestatnymi architektonickymi skvostami, najma nadhernymi kostolmi z 8.-14.storocia...
















utorok 10. marca 2009

Strava v kantine alias kapusta rulez!!!

Iste starostlive osoby ma upodozrievaju, ze sa tu tlacim hamburgermi a hranolkami...
nie nie ("ochi ochi")...
strava v kantine je sice dost jednotvarna, ale da sa:
zaklad tvoria pomarance (tie si beriem po 2-3ks domov na ranajky), biely chleba a kapusta (skoda len, ze na nu vzdy kydnu olej:)...
a potom sa to strieda: pondelok je mlete maso, utorok kura (priloha vzdy bud ryza alebo hrasok), byvaju aj plody mora, zapekane zemiaky, cvikla, cestoviny, ryza so spenatom, polievka, obcas nieco sladke...
problem je skor, ze pre nas nabity rozvrh nestiham, vzdy to doslovne zosrotujem za cca 10min a letim dalej...
cez vikendy si varime cestoviny a v meste kupujeme gyros alebo pecivo so syrom/spenatom...
Ida fici na nutellovych krepkach s piccolom... ja na chalve s kapucinom...
a najnovsie som objavila super sezamove tycinky...
takze pokojne mami, to bude fajn :):)

Radosti vsednych dni...

Mam mega zazitok, s ktorym sa musim podelit... odohral sa vcera a ukoncil nase vybavovanie rozvrhu - uz ho mame (foto neskor:)!!!
Posledne nedobytne uzemie bola chirurgia, kde sme sa vzdy stretli s odporom typu "profesor je busy, pridte o hodinu, dve, zajtra (hlavne presne vtedy, ked mate ine predmety na vasej Dental faculty...)!"... chodili sme tam fakt denne... vcera uz moj pohar trpezlivosti praskol a vypytala som si na pana profesora mail, ze mu napisem (juuj, taku drzost tu este iste nezazili:)... a tak, ako si opisujem adresu, pan ocakavany sa pristavil a zavolal si nas k sebe... persona veru, 70tka prec, sice dobracny vyzor, ale clovek nikdy nevie (moja trauma z antolskej stale pretrvava)... ticho vystriedala pomala anglictina a uz to vyzeralo, ze tu sa asi neporozumieme... Ida vysvetluje co sme zac, ja tlmocim rozvrh, ze ci mozeme mat staze v soboty, kedy mozeme cez tyzden... napatie sa vystupnovalo, az nad tym profesor mavol rukou - a teraz to prislo:
spytal sa, ze ako sa nam paci Grecko... nechapali sme! pokracoval, ze ci sme tu prvykrat, co more, slnko... ze ci sme obe z Bratislavy, ze mu tam studoval syn... potom vytiahol mobil a niekam volal... s Idou sme si vymenili zufaly pohlad, ze rozvrh zjavne nebude... a potom mi podal mobil, som bola vysokovana... ozvalo sa: "Ahoj vitaj v Grecko moj otec mi volal ze si prisla studovat do Thessaloniki ja poznam Slovensko viem trocha slovensky no zabudam vela lebo uz vela rokov odvtedy nech sa ti tu dari a mozno mohli by sme sa stretnut tak sa maj"... a profesor dodal, ze nech prideme, kedy sa nam to bude hodit, dovi... a bolo! :):):)

pondelok 9. marca 2009

Party sa nekonaju!

Vela z vas mi pise, ako si uzivate Erasma - zabavy, opijacky, tancovacky, vylety...
no ano ano (alebo grecky ne ne:) aj tu to bezi podobne, lenze ma to hacik = party medikov a zubarov sa nekonaju!!!
vysvetlenie velmi proste: medici (vlastne len Jitka, viac ich tu nie je) sa ucia kazdy vecer aj celu sobotu... a my zubarky mame skoly este viac ako som posledne pisala konkretne dnes od 8hod do 16hod a este urazovka z oftalmologie, kam prave idem, od 19hod do 22hod!) + zajtra vstavam zas 6:30 a "here we go again"...
takto sa to toci, tyzdne plynu :):)
ceresnicka na torte = nabuduci tyzden nam zacina kurz grectiny, ktory bude 2tyzdne kazdy den 18-21hod!!! to nestihnem ani veceru!!! tak si ma viete predstavit, ako budem vyzerat:)... ha, ze dovolenka, zabudnite!
a uz sa aj zacinam ucit, kazdy nam pomaly zadava materialy, no nic ohromne zas, ale predsa, ved z endodoncie a orthodoncie sme uplne mimo obraz (a to nemyslim len terminologiu)...
uz mi zatvaraju kniznicu, musim na tu pohotovost, tak zas nabuduce, snad...

piatok 6. marca 2009

Oblaky a dazd...

Nad mojim bezproblemovym pobytom sa zacali stahovat mracna a to nie len tie na oblohe...
Je sice pravda, ze posledne 2dni sa celkom vymkli beznemu 17'C standardu, obloha seda, poprcha, vlhko a dusno + nahle poklesol tlak = moja energia sa vytratila niekam do neznama... este stastie, ze zacina vikend, netusim, ako by som to takto zvladla dalej.
Vcera nam zacali kurzy:
zatial je fixny len stomatologicky rozvrh, ale uz zabrdame aj do ORL a Oftalmologie. S Infektami a Chirurgiou sa neda pohnut! to planujeme riesit sobotnajsimi stazami... celkovo to vyzera na plny tyzden, denne od 8hod do 16hod :)
Ostatni Erasmaci tomu zjavne neuveria, kedze sa posledne noci vo velkom zuruje a dnes som stretla rano o 7hod babu v kupelni, si vravim, tak predsa som o 6:30 nevstala sama a ona, ze prave dosla z mesta:)
Budeme taketo "outsiderky" na celom intraku 3: Jitka (5.roc.VL na praxi z internej, denne v nemocnici) a my dve zubarky... poniektori dokonca nemaju skolu vobec (Ekonomia, Pravo) a zacinaju sa uz po prvom tyzdni desne nudit...
A kurzy? No zavisi... Protetika vpoho, nieco vieme, nieco je nove/ine. Z konzervy sme popredu, hlavne co sa tyka poctu vykonov (podobne dentoalveolarka). Ale z endodontologie nevieme nic! Nula!... preto som aj teraz v kniznici a kopirujem anglicke knihy, aby som sa uz necitila tak trapne ako posledne 3hodiny :):) A este nas caka uplne novy predmet Ortodoncia... O tyzden sa chystam na velku operacku, bude sa robit Sinus Lift (chcem zacat konecne s mojou diplomovkou:)...
Pre tych, co nahodou niecomu nerozumeli - summary: prazdniny skoncili! Uz zas makam!

streda 4. marca 2009

Nie a nie vytvorit rozvrh...

Od vcera rana sme s Idou zahajili misiu "vytvorit si rozvrh"...
postup je nasledovny:

1.prideme na oddelenie
2.vylustime nazov, napr. Pathologicis neznaci pitevna, ale Interna :):)
3.hladame profesora podla fonetickeho zaznamu mena, ktore nam raz povedali (Ida je v tomto lepsia ako ja, to asi ze nemam sluch...), napr. Ciropulos = Tsiropoulos (co sa samozrejme v grectine pise uplne inak...)
4.najdeme kancelariu a sekretarku, vstupime
5.spustime "kali mera, we are Erasmus dental students coming from Slovakia..." bla bla, podame papier v grectine, nevediac, co je na nom a usmievame sa ako sa len najviac da
6.strasna trma/vrma po grecky... stale sa usmievame
7.otazka ci hovorime grecky... odpoved "No!" alebo "Ochi!" stale sa usmievame...
8.chaos, grectina, telefonaty, chaos,...
9.este sa usmievame...
10.profesor sa nenasiel, pridte zajtra... bye bye have a nice day...:)

a tak to iste pojde do konca tohto tyzdna...
Drzte palce :):)

...

aby ste mali predstavu, ako toto male utesene milionove mestecko vyzera :)... no ok, toto je iba centrum!

Movie night

Tolko som zistovala moznosti kulturneho vyzitia (prvoplanovo kina) v meste, az sa vcera Jitka priznala, ze ma na labtope asi 20filmov - o program na neskorsie tyzdenne vecery mam teda postarane:)
Zacala som oscarovou seriou: 1.jasna volba „The Curious Case of Benjamin Button“ a bolo to super, vrelo odporucam! Miestami pripominalo Forresta Gumpa, inde zas Faunov labyrint alebo nieco na ten sposob... no a Cate a Brad tam boli uzasni, juuj:) a po lete menim uces, rovny tizian rulez (ze, Lin?:))!

pondelok 2. marca 2009

Lahkost bytia...

V dnesny sviatocny den som presla celu promenadu od ulice kolmo na nas intrak az po nakladny a vylodovaci pristav a potom spat celu dlzku az za Koncertnu salu po maly rybarsky pristav s tavernou... viditelnost uz nebola tak dobra, bo jemne oblaciky prekryli slnko, ale bolo velmi prijemne... V stvrti Ladadika sme si dali skvely obed - grilovane kalamare - a posedeli sme aj na kave pri Galeriovom obluku a Rotonde... zakoncil to zapad slnka nad morom... lietam 5cm nad zemou... :):):)
Pohlad na kopce, hradby, hrad a kostol Agios Pavlos z univerzitneho campusu (toto malo predchadzat ten predosly prispevok...)

...

Pohlad na stare mesto a more z hradieb...