štvrtok 11. júna 2009

Athos - zenam vstup zakazany



V piatok som s Karminou, Ioannou a Stephanom (Rumunsko) vyrazila na 3.prst Chalkidik, k autonomnej republikoe Athos, kde v 20klastoroch zije 1700mnichov.
Navstevy su povolene iba dospelym muzom, ale mnohe stavby mozno vidiet z vyletnych lodi, vyplavavajucich 2krat denne z Ouranoupoli, najvyznamnejsieho mesta vybezku. Su tu krasne plaze, azurove more, maly pristav, vonave taverny a veza zo zaciatku 14.storocia s vyhladom na tu nadheru:). Ale hlavny ciel vyletu bol samotna plavba k hore Svaty Athos (cez 3000mnm). Sprevadzali nas na nej delfiny a cajky, zatial co my sme obdivovali klastorne komplexy. Niektore predstavuju vskutku prekrasne ukazky byzantskej architektury:

Docheiariou (10.stor.) uchovava fragment praveho kriza a ikona Panny Marie s liecivymi schopnostami


Xenofontos (10.stor.) skryva mozaiky z 14.stor.


Agiou Panteleimonos „Rosikon“ (11.stor.) obsahuje pestrofarebne kostoly s cibulovymi strechami


Simonos Petras (14.stor.) sa vypina na strmom skalnom vybezku vysokom cez 200m a so svojimi osmimi poschodiami pripomina tibetske komplexy. Budovy boli obnovene po velkom poziari v roku 1891 podla starych planov.


Agiou Dionysiou (16.stor) je vo vyske 80m nad morom


Trosku o zivote mnichov:
Podla byzantskeho casu, ktory sa na Athose stale pouziva, pripada polnoc na svitanie a ranne bohosluzby zacinaju o hodinu skor, okolo 3-4hod. Jeden z mnichov budi ostatnych a zvolava ich k modlitbe udermi na malu drevenu dosku „simandro“. Mnisi stoluju 2x denne a stravu si pripravuju z toho, co si sami vypestuju. Za rok musia vydrzat 159postnych dni, kedy mozu zjest len jedno jedlo neobsahujuce ryby, vajcia, syr, mlieko, olej ani vino. Stoluje sa po rannych a vecernych bohosluzbach a cas medzi nimi je venovany praci, odpocinku, modlitbe a meditacii.

Dala som vam (chalani) chrobaka do hlavy? vedzte teda, ze:
Zahranicni turisti potrebuju doporucenie od greckeho konzula, na zaklade ktoreho im Ministerstvo zahranicia vyda povolenie k navsteve Athosu. Je platne na 4 (max 6) noci s ubytovanim aj stravou, navstevnici sa ucastnia bohosluzieb a stoluju spolu s mnichmi.Treba vsak ratat s dlhym cakanim, bo denne sa vystavuje max 14 povoleni a to pre cele Grecko!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára